Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 13 grudnia 2018. Imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 łyżka drożdży
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1i1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju jadalnego
  • ľ łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki
  • olej lub masło do wysmarowania blachy
Przepis:

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z 1/4 szklanki wody, postawić w ciepłym miejscu na 10 min.
2. Przesiać do miski 2 i 1/2 szklanki mąki z solą, wlewać powoli około 1 szklanki wody z drożdżami; dokładnie wymieszać drewnianą łyżką na jednolite ciasto (jak na pierogi.
3. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę, wyrabiać ciasto około 10 min., podsypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie z pęcherzykami.
4. Uformować kulę, włożyć do miski wysmarowanej masłem, przewrócić tak, aby spód i wierzch ciasta został pokryty cienką warstwą masła. .
5. Postawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość- (1 i 1/2-2 godz.).
6. Podzielić ciasto na 4 równe części, uformować kule, odstawić pod przykryciem na 30 min.
7. Ciasto rozwałkować na placki centymetrowej grubości, .
8. Ułożyć po 2 placki na wysmarowaną blachę, pozostawić pod przykryciem na 30 min.
9. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (250 C) i piec około 8 min.
10. Po wyjęciu z piekarnika, natychmiast zawinąć w folię, aby nie powstała chrupiąca skórka. Pitę można po wystudzeniu zamrozić. Przed podaniem podgrzewać nie rozmrożoną w nagrzanym piekarniku przez 10 min.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl