Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 16 października 2018. Imieniny: Ambrożego, Florentyny, Gawła
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Rozczyn:
  • 3 dag drożdży
  • 4 dag cukru
  • ok. 2 szklanek mleka
  • 50 dag mąki razowej pszennej
  • Ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej bułkowej
  • sól
  • kminek
  • tłuszcz do smarowania formy
Przepis:

Zarobić rozczyn z drożdży, mleka, cukru, 50 dag mąki, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować dwie długie, wąskie formy. Do wyrośniętego rozczynu dosypać drugie 50 dag mąki, jeżeli potrzeba, dodać mleka, dodać sól i kminek, wyrobić ciasto niezbyt gęste, wyłożyć je do form, wyrównać, postawić do wyrośnięcia. Piec 1 godzinę; przed wyjęciem posmarować wodą i wstawić jeszcze na chwilę do pieca, nakłuć ciasto patyczkiem, gdy suchy, wyjąć z pieca. Upieczone ciasto odkrajać od brzegów formy, wyłożyć, oprzeć o stolnicę i tak ostudzić.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl