Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 grudnia 2018. Imieniny: Bogusława, Gracjana, Laury
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Rozczyn:
  • 2 dag mąki żytniej pytlowej
  • 75 dag mąki pszennej
  • 2 1/2 litra mleka zsiadłego
  • woda lub serwatka
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki wody
  • Ciasto:
  • 2 dag mąki żytniej pytlowej
  • 1 kg mąki pszennej
  • czarnuszka
  • sól
Przepis:

Sporządzić rozczyn z mąki na noc przed pieczeniem chleba: rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie; wymieszać oba gatunki mąki, połowę wsypać do dzieży, wlać do tego drożdże rozpuszczone i zarobić rzadki rozczyn, dodając do mąki rozmieszane kwaśne mleko. Następnego dnia do wyrośniętego rozczynu dodać resztę przesianej mąki, sól do smaku i wodą lub serwatką zarobić ciasto normalnej gęstości. Chleb wyrabiać licząc 10 min. na 1 kg. Na końcu dodać czarnuszkę; ciasto obrać z brzegów dzieży i rąk, nakryć i pozostawić do wyrośnięcia; wyrośnięte ciasto wyrabiać na bochenki jednakowej wielkości, wkładać do koszyczków starannie osypanych mąką, postawić do wyrośnięcia. Przygotować piec chlebowy, po wypaleniu zrobić próbę ciepłoty, zarzucając dno pieca mąką; gdy mąka rumieni się powoli, piec jest odpowiedni do wypieku chleba białego. Ciasto wykładać z koszyczków na łopatę, bochenki wstawić do pieca. Piec 1 godzinę, raz przekładając bochenki. Przed wyjęciem posmarować każdy bochenek zimną wodą i jeszcze na chwilę włożyć ciasto do pieca. Od tego bochenki nabierają połysku.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~farkosia2010-11-07 19:21
czy nie za duzo w tym przepisie plynow? Pozdrawiam

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl