Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2018. Imieniny: Emilii, Julinana, Konstancji
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Bozenka16
    Składniki:

  • Rozczyn:
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 dag cukru
  • 3 dag mąki
  • mleko

    Ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 50 dag mąki żytniej pytlowej
  • woda (lub mleko zsiadłe, serwatka)
  • 1 łyżka kminku
  • sól
  • tłuszcz do smarowania formy
Przepis:

Zarobić rozczyn z drożdży, postawić do wyrośnięcia.
Wymieszać w misce mąkę pszenną i żytnią, wyłożyć wyrośnięty rozczyn, dodać sól, wodę lub mleko zsiadłe czy serwatkę.
Wyrobić ciasto starannie, dodać kminek opłukany, ciasto postawić do wyrośnięcia; wyrasta ono dłużej niż ciasto z mąki pszennej.
Przygotować dwie długie wąskie formy.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je do form, postawić powtórnie do wyrośnięcia.
Posmarować letnią wodą, włożyć do dobrze ogrzanego piekarnika, piec około 1 godziny; gdy drewienko, którym głęboko nakłuliśmy ciasto, wychodzi suche, chleb jest upieczony.
Upieczone ciasto odkrajać od brzegów formy, wyłożyć, oprzeć o stolnicę i tak ostudzić.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl