Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 kwietnia 2018. Imieniny: Łukasza, Kai, Nastazji
kategoria: wieprzowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 15 dag schabu bez kości
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 - 3 pieczarki pokrajane w cienkie plasterki (dowolnie)
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 czubata łyżeczka roztartego czosnku
  • 2 - 3 szklanki oleju do głębokiego smażenia
  • Marynata:
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
  • 1/2 łyżeczki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
  • Ciasto:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • woda
  • Sos przyprawowy:
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki glutasoli; "Vegety" lub "Jarzynki"
  • 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek wody
Przepis:

Mięso pokrajać w cienkie kwadraty o boku 4 cm, wymieszać z marynatą, odstawić na 15 min. Do dwóch łyżek mąki ziemniaczanej wlać tyle wody, aby otrzymać gęste ciasto. Wymieszać składniki sosu przyprawowego. Olej wlać na gorącą patelnię, mocno rozgrzać na dużym ogniu (sprawdzić temperaturę). Plasterki mięsa zanurzyć w cieście z mąki ziemniaczanej i wody, kłaść pojedynczo w gorący olej, smażyć do zrumienienia z oby dwu stron. (Nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie.) Osączyć, przełożyć na talerz, smażyć pozostałe mięso. Metalowym sitkiem zebrać zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać ponownie, włożyć przesmażone mięso, smażyć minutę, wybrać, osączyć z oleju, trzymać w cieple. Wlać 2 łyżki oleju na czystą patelnię, rozgrzać, dodać cebulę, grzyby, imbir i czosnek, mieszając smażyć 30 sek, wlać zamieszany sos przyprawowy, mieszając gotować do zgęstnienia. Dodać mięso, zamieszać, trzymać na ogniu 15 sek, podawać natychmiast.
Proporcje: dla 2-3 osób - jako danie główne, z ryżem
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl