Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 16 stycznia 2018. Imieniny: Mascelego, Walerii, Włodzimierza
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 30 dag cukru
  • 16 dag margaryny
  • 5 g amoniaku lub sody
  • 1 dag mielonego cynamonu
  • 2 g mielonego pieprzu
  • 2 g utartej gałki muszkatołowej
  • 2 g mielonego imbiru
  • 1 g utłuczonego kardamonu
  • ľ szklanki wody
  • Do ozdoby:
  • Białko
  • cukier puder
Przepis:

Margarynę ukręcić na puszystą masę, dodać rozpuszczoną w lekko podgrzanej wodzie sodę lub amoniak, wszystkie przyprawy i cukier. Dodawać stopniowo mąkę, zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wyciąć foremkami rozmaite figurki i ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Piec w temperaturze 220 oC, aż ładnie się zarumienią. Po ochłodzeniu przybrać lukrem ukręconym z białka i cukru pudru, wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika, aby lukier zasechł.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl