Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 maja 2018. Imieniny: Leoncjusza, Michała, Renaty
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag mąki
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 6 szczypt świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 dag anyżku
Przepis:

Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać cukier puder, pieprz i mąkę. Zagnieść.
Przykryć ciasto serwetką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Na stolnicy oproszonej uformować z ciasta wałki o średnicy 1 cm. Za pomocą łyżeczki odcinać kawałki o długości 3 cm. Powinny one kształtem przypominać orzechy włoskie.
Wyłożyć blachę papierem pergaminowym. Papier posypać anyżkiem i ułożyć na nim ciasteczka. Pozostawić je na noc w ciepłym miejscu (gdy w pomieszczeniu jest bardzo ciepło, można je piec już po 4 godzinach). Piec 7 minut w temperaturze około 180 stopni.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl