Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 września 2018. Imieniny: Dory, Gerarda, Maryny
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: kamila1234
    Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 żółtka
  • 3 jajka
  • ok.10 dkg cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • ok.10 dkg mąki tortowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Beza:
  • 4 białka
  • 10 dkg cukru
  • szczypta soli

    Krem:
  • 1/2 litra śmietanki kremówki (36%)
  • 1 opakowanie masy śmietanowej
  • 2 płaskie łyżeczki kawy cappucino lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowego
  • forma 25/40
  • papier lub folia aluminiowa do pieczenia
Przepis:

Jajka ubić z cukrami na gładka masę, aż będzie wydawała się sztywna. W tym momencie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łyżką (już nie mikserem) połączyć ją z masą jajeczną.
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i z cukrem. Formę wyłożyć bardzo dokładnie papierem lub folią aluminiową, aż ponad ścianki foremki. Teraz nakładać pas ciasta biszkoptowego a pas masy bezowej (wzdłuż krótszego boku). Powinno wyjść po 3 paski biszkoptu i bezy. Mają do siebie ściśle przylegać, lub nawet zachodzić na siebie.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160-170 stopni i wstawić blaszkę z ciastem na ok.15-25 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na kilka godzin aby dobrze przestygło.
Ostudzone poprzecinać nożyczkami (wzdłuż krótszego boku) na 3 równe paski, nie zważając na którym pasku się tnie- muszą być równe.

Śmietanę ubić z szczyptą soli i masą śmietanową i kawą rozpuszczoną w 2 łyżkach wody zimnej i przegotowanej.
Pierwsze ciasto wyłożyć na półmisek papierem do góry. Zedrzeć go i posmarować ciasto 1/3 dżemu. Na dżem nałożyć 1/3 śmietany z kawą, następnie kolejny pasek ciasta i znów zedrzeć papier i posmarować dżemem i śmietaną. No i kolejny tak samo. Pozostałą śmietaną obsmarować całe ciasto i następnie wstawić do lodówki na ok.2-3 godziny.
Najlepsze jest następnego dnia. Ozdobić wg uznania.
źródło przepisu: przepis dostałam od koleżanki
przepis dodany przez: kamila1234

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
czekoladka1452008-10-13 14:22
Ciekawy przepis i ciasto wygląda bardzo interesująco i kusząco. Wypróbuję i podzielę się wrażeniami. Dziękuję autorce!!

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl