Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 14 listopada 2018. Imieniny: Emila, Laury, Rogera
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • mąka pszenna - 500g
  • cukier puder - 200g
  • jajka - 3 sztuki
  • masło - 8 dag
  • drożdże - 8 dag
  • sól
  • olejek waniliowy lub cukier waniliowy - 1/3 łyżeczki
  • mleko - 1,5 szklanki
  • masło - do smarowania formy
  • jajka do smarowania ciasta
  • włoskie orzechy posiekane - 10-15 dag
Przepis:

Żółtka rozbić z cukrem, dodać roztopiony i przestudzony tłuszcz oraz sól.
Wymieszać, dodać rozdrobnione z odrobiną cukru drożdże, olejek lub cukier waniliowy.
Wszystko wlać do przesianej mąki, wyrobić ciasto o konsystencji nieco ściślejszej niż zwykłe ciasto drożdżowe.
Zawinąć luźno w lnianą ściereczkę bądź gazę, zawiązać z dwóch stron sznurkiem i włożyć do wiadra z wodą.

Po upływie 1-2 godzin, gdy ciasto wypłynie na wierzch, wyjąć na stolnicę, dodać przesiany przez sito cukier puder, posiekane orzechy i dokładnie wyrobić.
Ciasto wyłożyć do blachy posmarowanej masłem, pozostawić do wyrośnięcia.
Kiedy wyrośnie, posmarować rozmąconym jajkiem.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez 45 minut.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl