Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 maja 2018. Imieniny: Leoncjusza, Michała, Renaty
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

Przepis jest trudny w wykonaniu
    Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 krople soku z cytryny
  • 125 ml wody
  • 4 dag stopionego masła
  • 10 dag masła schłodzonego
Przepis:

Na stolnicę przesiać mąkę i sól i zrobić w środku wgłębienie. Wlać wodę z cytryną, dodać stopione, ale chłodne masło i dobrze wymieszać koniuszkami palców. Posiekać nożem, aż składniki się połączą.
Ciasto powinno swą konsystencją przypominać luźne okruchy. Dodać kilka kropel wody i wyrabiać rękami, aż uformuje się gładka, miękka kula.
Naciąć na wierzchu ciasta krzyżyk lub literkę X - ma to podobno zapobiec kurczeniu się ciasta, lekko obsypać je maką, zawinąć w folię i chłodzić ok 1 godziny w lodówce.

Włożyć ochłodzone masło między 2 kawałki folii. Wyklepać wałkiem, nadając mu kształt kwadratu o grubości do 2 cm.

Odwinąć ciasto z folii i położyć na lekko posypanej mąką stolnicy. Rozwałkować ciasto "do środka", formując kształt krzyża z niewielkim wzgórkiem w środku. Na tym grubszym nieco środku ciasta ułożyć masło i złożyć te wystające końce ciasta (wałkowane w kształt krzyża) do środka, tak, by je całkowicie zamknąć.
Poprzewracać parę razy górę i dół ciasta, aby skleić jego krawędzie, i znów na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto w prostokąt 12 x 35 cm. Złożyć ciasto w 3 części, zginając górę i dół do środka.
Usunąć nadmiar mąki i upewnić się, czy krawędzie pokrywają się dokładnie. Zrobić palcem delikatne wgłębienie, wskazujące koniec pierwszego cyklu.

Zawinąć w folię i znów wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i obrócić je o 90st. tak, aby wyglądało jak książka z grzbietem. Delikatnie nacisnąć wałkiem, aby skleić krawędzie.

Czynności sklejania i wałkowania powtórzyć 3 razy, pamiętając o każdorazowym znakowaniu ciasta i chłodzeniu przez 30 minut między poszczególnymi etapami.

Gotowe ciasto powinno mieć 4 wgłębienia. Należy wstawić je po raz ostatni do lodówki na pół godziny. Tak przygotowane ciasto jest podstawą do wielu doskonałych wypieków rodem znad Sekwany.
Ciasta francuskie piecze się w wysokiej temperaturze - 250 stopni przez około 15 - 30 minut, z tym że po około 10 minutach pieczenia, kiedy ciasto urośnie, temperaturę można obniżyć.
źródło przepisu: Kalendarz Mistrza Kuchni 2000 r.
przepis dodany przez: Termar

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
Termar2010-01-07 21:58
~kaka - a próbowałaś je zrobić??? myślę że nie. A tak na marginesie nie pisze się "nie dobre" tylko niedobre...
~kaka2009-10-02 13:39
ciasto bardzo nie dobre...fuj. w ogóle to nie jest ciasto francuskie :(
czekoladka1452008-11-22 13:42
Spróbuję jak wyjdzie.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl