Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 września 2018. Imieniny: Eustachego, Faustyny, Renaty
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 15 dag zmielonego maku
  • 10 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 1 opak cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • sok z 1/2 cytryny
  • margaryna do smarowania formy
  • 0,5 kg - wiśnie kandyzowane, z konfitury, świeże lub mrożone
Przepis:

Rondel z wiśniami stawiamy na małym ogniu i lekko rozgrzewamy, tak by cukier sie rozpuścił. Wiśnie przekładamy na sito ustawione na salaterce i odcedzamy.

Margarynę, cukier puder, cukier waniliowy i jajka ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodając orzechy, mak i sok z cytryny.
Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy, przesiewamy i na przemian z mlekiem dodajemy do ucieranego ciasta. Do masy dodajemy wiśnie i mieszamy.

Wysmarowaną formę oprószamy mąką, a następnie napełniamy ciastem.
Pieczemy ok. 25 - 30 minut w temperaturze 180-200 stopni C.
Ciasto kroimy dopiero gdy będzie dobrze wystudzone.
źródło przepisu: Przepis zaczerpnęłam z książeczki dodanej do margaryny "Kasia"
przepis dodany przez: Termar

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl