Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 11 grudnia 2018. Imieniny: Biny, Damazego, Waldemara
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżka octu
  • 20 g tłuszczu
  • sól
  • 1 jajo
Przepis:

Ta zdumiewająca potrawa mączna jest królową wśród węgierskich potraw z mąki i sprawdzianem umiejętności węgierskich gospodyń". Zagnieść mąkę, tłuszcz, jajo i ocet z taką ilością ciepłej osolonej wody, aby powstało miękkie ciasto. Uformować z niego dwie kule i ułożyć je na serwecie. Posmarować każdą po wierzchu roztopionym tłuszczem, nakryć nagrzanym rondlem i pozostawić na 15 min. Rozwałkować ciasto, potem uciskając je rękami, wyciągnąć na wszystkie strony (aż po brzegi stołu), aby zrobiło się cieniuteńkie. Zwisające poza brzegi stołu grube końce ciasta odciąć. Ciasto podsuszyć, wtedy skropić je roztopionym tłuszczem i pokryć jednym z nadzień podanych w następnych przepisach. Ciasto luźno zrolować i tak podzielić, aby każda rolada miała długość brytfanny. Powierzchnię posmarować roztopionym tłuszczem i piec w piekarniku na złoty kolor.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl