Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 stycznia 2018. Imieniny: Fabioli, Miły, Sebastiana
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 8 łyżek zimnej wody
  • sól
  • 2 łyżeczki octu

    Polewa:
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • mielony cynamon
Przepis:

Mąkę wymieszać z cukrem, solą i kawałkami masła, dodać wodę i ocet. Szybko zagnieść ciasto możliwie zimnymi rękami, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na 30 minut.

Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki, połówki śliwek przekroić jeszcze raz na pół (w ósemki).

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć do formy, uformować brzeg o wysokości 2 cm. Śliwki ułożyć na cieście wybrzuszeniami do dołu, tworząc kształt rozetki.
Piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 225 stopni C.

Jajka rozmącić, wymieszać ze śmietaną, cukrem i szczyptą cynamonu. Masą polać śliwki i piec jeszcze przez 25 minut.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl