Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 16 listopada 2018. Imieniny: Edmunda, Marii, Marka
kategoria: potrawy mięsne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 0,5 kg cielęciny (zrazowa górna b/k)
  • 1 mała marchewka
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy (sarebska)
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do zup i sosów maggi
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 duże cebule
  • 4 szklanki wody
Przepis:

Zrobić pastę z miodu, musztardy, soli, pieprzu, maggi.
Obrać marchewkę.
W mięsie zrobić "kieszeń" i natrzeć ją od środka częścią pasty przyprawowej.
Włożyć w "kieszeń" natkę pietruszki a obok marchewkę w całości.
Spiąć wyloty "kieszeni" wykałaczkami.
Natrzeć mięso z wierzchu dokładnie resztą pasty przyprawowej. Ułożyć w zamkniętym pojemniku i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin (do 24 godzin).

Na patelni rozgrzać smalec i masło i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron mięso.
Włożyć mięso (razem z tłuszczem ze smażenia) do garnka takiej wielkości by zajmowało dno prawie w całości a nad mięsem było tyle luzu ile miejsca w garnku zajmuje mięso.
Dodać do garnka pokrojoną drobno cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec.
Na patelnię od smażenia wlać 1 szklankę wody i zagotować mieszając drewnianą łyżką tak by cały smak ze smażenia przeszedł do wody. Wlać do garnka. Dolać resztę wody. Doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć gaz i dusić przy lekko uchylonej pokrywce przez 1,5 godziny tak by mięso było bardzo miękkie, a sos odparował do objętości 1 szklanki.
Wyjąć mięso. Zostawić pod przykryciem na 10 minut by łatwiej się kroiło.
Pokroić w plastry (4 sztuki).
Sos doprawić do smaku. Można przetrzeć przez sito. Można zaprawić odrobiną mąki i słodką śmietanką – ale to już wg własnego smaku.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl