Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 stycznia 2018. Imieniny: Erwiny, Henryka, Mariusza
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 10 dag ryżu
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki usiekanych liści świeżej mięty
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka maggi w płynie
  • olej z pestek winogron
  • Vegeta
  • ½ litra bulionu wołowego (może być z kostki Knorra lub innego)
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 30 dużych liści winorośli
Przepis:

Ugotować na pół miękko ryż. Odcedzić. Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano. Wymieszać mięso, ryż, miętę, rodzynki, pieprz, maggi. Liście winorośli blanszować przez 4 minuty. Wyjąć, odsączyć i ostudzić. Odciąć ogonki od liści. Na każdy liść nakładać po łyżce farszu. Liście zawijać na kształt koperty. Z tej porcji wychodzi ok. 20 małych gołąbków (mają być małe).
Dno garnka (szerokiego) wyłożyć pozostałymi liśćmi. Ułożyć gołąbki w jednej, przykrywającej dno garnka warstwie. Zalać ½ litra bulionu + 3 łyżki oleju z pestek winogron. Gołąbki obciążyć obróconym do góry dnem talerzem śniadaniowym. Dusić na średnim gazie przez 45 minut.
Podawać na gorąco wyjęte z wywaru lub w wywarze. Można zrobić na bazie wywaru sos pomidorowy. W oryginalnym przepisie podawane są same na ciepło lub jako zimna przekąska.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl