Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 26 kwietnia 2018. Imieniny: Marii, Marzeny, Ryszarda
kategoria: przetwory
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki ziaren kminku
  • 1 szklanka przegotowanej wody
Przepis:

Kapustę usiekać w bardzo drobne paseczki. Mocno wygnieść rękami by zmiękła.
Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka) i dodać do kapusty.
Posolić, posypać cukrem i kminkiem.
Wlać wodę. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć do kamionki dobrze ugniatając.
Przykryć talerzykiem (takiej wielkości by wypełniał prawie całą powierzchnię kamionki). Talerzyk obciążyć (ja stawiam litrowy słoik wypełniony wodą). Zostawić w pokojowej temperaturze na 10 dni.

Zużyć na bieżąco na surówki – trzymać ugniecioną w słoiczkach w lodówce lub przełożyć w słoiki (wychodzi ok. 3 litrowe). Zakręcić i wekować przez 10 minut.
Taką kapustę można potem jeść jako surówkę lub dusić ją.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~marysia2010-10-24 10:49
uwazam ze jest bardzo dobry przepis chcę sobie go zrobić pozdrawiam

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl