Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 kwietnia 2018. Imieniny: Łukasza, Kai, Nastazji
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 18-20 łyżeczek półtłustego sera
  • 3 łyżeczki cukru
  • mus jabłkowy (brzoskwiniowy lub inny) mało słodzony
  • skórka pomarańczowa kandyzowana do dekoracji
  • cukier trzcinowy do dekoracji
Przepis:

- nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała.
- wsypać mąkę do miski, osolić.
Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką.
Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami (uwaga – początkowo jest gorące), ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste.
- ciasto podzielić na 18 – 20 części

- ser utrzeć z cukrem
- każdy kawałek ciasta rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki (lub wałkować i wykrawać krążki szklanką)
- na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
- układać na wysypanej mąka tacce
- gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia

Podawać z musem owocowym, posypane skórką pomarańczową i cukrem trzcinowym.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl