Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 grudnia 2014. Imieniny: Beniaminy, Dariusza, Gabrieli
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: madzia
    Składniki:

  • 600-700g serków homogenizowanych waniliowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 150g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 42 herbatniki
  • 2 łyżki rumu
  • 1/2 szklanki rodzynek

    Polewa:
  • 100g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki
Przepis:

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać kolejno serki i dobrze wymieszać.
Rodzynki sparzyć najpierw we wrzątku, a następnie zalać na jakiś niedługi czas rumem (najlepiej przygotować je przed rozpoczęciem).
Na końcu wlać rum z rodzynek do masy serowej. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Najlepiej używać prawdziwych serków homogenizowanych, które mają bardziej stałą konsystencję niż np. Danio.

Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i wymieszać.

Na foli aluminiowej rozłożyć ciasno połowę herbatników. W kształt prostokąta 3x7, szerszym bokiem herbatników po stronie 3.
Na pierwszą część herbatników wyłożyć kakaową masę. Na środku zrobić łyżką lekki rowek, w który wkładamy rodzynki.
Na wierzch rozkładamy pozostałą część herbatników. Na herbatniki kładziemy waniliową masę serową (na środek również można rozłożyć rodzynki albo inne bakalie).
Środkowy rząd herbatników ma być podstawą domku, dlatego przez folię zbliżamy boczne rzędy, tworząc trójkąt.
Całość mocno ściskamy i zawijamy folią. Z boku domku również trzeba mocno zawinąć folią, gdyż na początku masa serowa może trochę wypływać.
Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, albo na kilka godzin, żeby masa trochę stężała a herbatniki zmiękły.

Po schłodzeniu, przygotowujemy polewę.
Masło (ewentualnie margarynę) topimy w rondelku, dodając cukier i kakao. Całość mieszamy, a na końcu dosypujemy odrobinę mąki (można też pominąć).
Gdy składniki się połączą, odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
Polewamy przygotowany wcześniej i schłodzony domek serowy, a po wierzchu posypujemy np. wiórkami kokosowymi.
Odstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki i podajemy w kawałkach (najlepiej o grubości około 2cm).
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~ewa2011-06-22 17:21
gosiu masz racje że pycha tylko ja robiłam moim dzieciom zamiast z rodzynkami to z wiśniami
~gosia2011-02-23 13:34
super ciacho, inaczej też nazywa się chatka:)

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2013 © SprawdzonePrzepisy.pl