Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 13 grudnia 2018. Imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 4 dag drożdży
  • 10 dag masła
  • 1 dag cukru
  • 1 łyżka kminku lub czarnuszki
  • 1 kg mąki
  • sól
  • tłuszcz do smarowania formy
Przepis:

Odsypać połowę mąki. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do połowy ilości mąki; wymieszać łyżką i postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu zaczynu wsypać resztę mąki i wyrobić ciasto dodając stopione masło, sól i jedną łyżkę kminku lub czarnuszki. Ciasto postawić do wyrastania. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do długich, wąskich foremek wysmarowanych masłem i gdy ciasto zwiększy swą objętość o 100 %, powierzchnię posmarować rozbitym jajem i wstawić do miernie nagrzanego piekarnika. Po dwu dniach krajać czerstwą bułkę na kromki, ułożyć płasko na blaszkach i lekko zrumienić w miernie nagrzanym piekarniku. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwrócić. Na zlecenie lekarza zarobić ciasto bez przypraw, ewentualnie i bez tłuszczu.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl