Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 kwietnia 2018. Imieniny: Jarosława, Konrada, Selmy
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: monika.p
    Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 7,5 dkg drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 opakowania cukru waniliowego
  • rodzynki,bakalie
  • Kruszonka:
  • 10 dkg mąki
  • 10 dkg cukru
  • 10-15 dkg stopionego masła
Przepis:

Margarynę roztopić w rondelku,zostawić do ostygnięcia. Drożdże rozmieszać w niewielkiej ilości ciepłego mleka i cukru. Do mąki rozbić jajka, dodawać stopniowo zagniatając mleko, margarynę, cukier i sól. Ciasto powinno być sprężyste i odklejać się od rąk. Ja często dodaję jeszcze niewielką ilość oliwy, żeby było bardziej sprężyste. Po wyrobieniu pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. Następnie dodać sparzone rodzynki i wyłożyć na blachę. Na wierzch można położyć owoce sezonowe lub mrożone.
Wszystko posypać kruszonką-zagniatamy w misce mąkę, cukier i masło,aż wyjdą charakterystyczne grudki. Ciasto wychodzi mało słodkie, więc według uznania można dodać więcej cukru. Pieczemy w temperaturze 180 st.C około 50 minut. Smacznego!
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl