Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 kwietnia 2018. Imieniny: Jarosława, Konrada, Selmy
kategoria: potrawy mięsne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 75 dag polędwicy wołowej
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 5 dag tłuszczu
  • pół szklanki słodkiej śmietanki
Przepis:

Polędwicę oczyścić z błon, opłukać i dokładnie osuszyć. Następnie lekko zbić tłuczkiem, posmarować oliwą, przykryć i odstawić na 15-20 minut.
Po tym czasie mięso posolić, oprószyć łyżką mąki i obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć (wraz z tłuszczem ze smażenia) do rondla.

Śmietanę posolić, dokładnie wymieszać z resztą mąki (by nie było grudek). Polać mięso. Przykryć, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut.
Gdy mięso lekko ostygnie, pokroić je na ukośne plastry (koniecznie w poprzek włókien). Ułożyć na półmisku. Odstawić w ciepłe miejsce.

Sos z duszenia ponownie podgrzać, doprawić do smaku solą. Gotowym sosem polać porcje mięsa.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl