Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 stycznia 2018. Imieniny: Erwiny, Henryka, Mariusza
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 mały kalafior (około 1/2 kg)
  • 5 dag wędzonej surowej polędwicy (sopocka)
  • 2 szklanki wywaru l
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Sos:
  • 3 łyżki oleju
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (dowolnie)
Przepis:

Kalafior obrać z liści i łodyg. Wypłukać, zalać zakwaszoną wodą (1 łyżka octu na 1 litr wody), odstawić na 30 min. Dokładnie osączyć. Polędwicę pokrajać w cienkie plasterki. Część bardzo drobno posiekać, aby otrzymać około 2 łyżek. Wywar z plasterkami polędwicy zagotować, włożyć kalafior, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz, osolić, gotować pod przykryciem do miękkości na średnim płomieniu (około 15 min). Odcedzić, osączyć. Wywar przecedzić przez gęste sitko. Odstawić kalafior i polędwicę, trzymać w cieple. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 2 łyżkami wody. 2 łyżki oleju wlać do rondla, rozgrzać na średnim ogniu, dodać czosnek, mieszając smażyć 15 sek. Wyjąć czosnek. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia, mieszając dodać mąkę z wodą, mieszać do zagotowania i zgęstnienia. Wsypać posiekaną polędwicę, przyprawić solą, cukrem i pieprzem, dodać olej sezamowy. Kalafior i plasterki polędwicy przełożyć do salaterki, polać sosem, serwować natychmiast.
Proporcje: dla 4 osób - na przystawkę
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl