Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 sierpnia 2018. Imieniny: Marii, Napoleona, Stelli
kategoria: przetwory
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1,25 kg czerwonej papryki
  • 2 cytryny (20 dag)
  • 1 kg cukru
  • 3 goździki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól
  • woda
Przepis:

Cytryny szorujemy namydloną szczoteczką, płuczemy w gorącej wodzie, osuszamy, ścieramy skórkę i odstawiamy pod przykryciem, aby nie wyschła.
Z otartych cytryn wyciskamy sok.

Paprykę myjemy, osączamy i oczyszczamy z gniazd nasiennych oraz białych włókien, mielimy lub miksujemy.
Do masy paprykowej dodajemy cukier, szczyptę soli i 1/3 szklanki wody. Dusimy na małym ogniu 10 minut w płaskim rondlu z grubym dnem, często mieszając.

Następnie wlewamy sok cytrynowy i dalej dusimy mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje.
Goździki mielimy i krótko przed zakończeniem duszenia dodajemy przyprawy i startą skórkę cytrynową.
Gorący dżem rozkładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Dżem jest przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryb i jajek.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl