Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 stycznia 2018. Imieniny: Beatrycze, Małgorzaty, Piotra
kategoria: potrawy z jaj
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 duża bułka (lub 2 kawałki chleba tostowego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 plastry polędwicy surowej wędzonej
  • 2 woreczki śniadaniowe

    Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczki mąki
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • 1 żółtko
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • utarta gałka muszkatołowa
Przepis:

Włączyć piekarnik na 100*C – gdy osiągnie taka temperaturę wyłączyć.
Nastawić ok. 1 litra wody i doprowadzić do wrzenia.
Przeciąć bułkę na połówki i lekko przypiec na suchej patelni kładąc przecięciem do dołu.
Zawinąć w folie aluminiową i trzymać w piekarniku.

Na 1 łyżeczce masła zrumienić polędwicę.
Przełożyć na folie aluminiową, zawinąć i trzymać w piekarniku.
W garnuszku roztopić masło na sos. Wsypać mąkę. Zamieszać. Wlać śmietankę zmieszaną z żółtkiem, odrobiną soku z cytryny i łyżką sosu. Mieszać aż sos zgęstnieje. Wyłączyć.
Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić do piekarnika.

Do każdego woreczka śniadaniowego wlać ½ łyżeczki oleju i rozetrzeć by pokrył woreczek równomiernie. Do każdego wbić delikatnie jajko.
Zawiązać szczelnie nicią i gotować we wrzątku 3,5 minuty obracając delikatnie woreczki łyżką cedzakową. Wyjąć.
Połówki bułki posmarować masłem (po ½ łyżeczki). Na każdą położyć plaster polędwicy.
Na polędwicę wyjęte z woreczka jajko w koszulce. Polać 3 łyżkami sosu.

Oryginalny przepis pochodzi z 1894r kiedy to broker z Wall Street Lemuel Benedict zamówił w Hotelu Waldorff to danie.
W Polsce nie wiedzieć czemu potrawa ta znana jest jako "Jajka po benedyktyńsku" i kojarzona niesłusznie z kuchnią Zakonu Benedyktynów.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl