Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 lipca 2018. Imieniny: Magdaleny, Mileny, Wawrzyńca
kategoria: makarony
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • ½ paczki makaronu Farfale (ok. 25 dag)
  • 4 serki topione kremowe (trójkąciki)
  • 1 płaska łyżka sera pleśniowego
  • ½ szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 4 plasterki wędzonki (np. szynki Schwarzwaldzkiej)
  • pieprz mielony
Przepis:

Ugotować makaron al dente (czasu nie podaję bo zależy to od rodzaju makaronu i upodobań co do miękkości makaronu).
W czasie kiedy gotuje się makaron podsmażyć na suchej patelni pokrojoną w paseczki wędzonkę tak by się zarumieniła i by wytopiło się trochę tłuszczu.

W małym rondelku zagotować bulion z masłem. Włożyć pokruszone sery (pleśniowy i topione) i gotować na małym gazie aż się rozpuszczą. Wlać śmietankę. Zmniejszyć gaz. Utrzeć mąkę z olejem i wkładać po małej ilości do sosu cały czas mieszając aż się zagęści. Doprawić mielonym pieprzem. Odcedzić makaron.
Podawać polany sosem i okraszony wędzonką. Dodatkowo można posypać pokrojonymi świeżymi ziołami (pietruszką, bazylią).
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl