Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 lipca 2018. Imieniny: Magdaleny, Mileny, Wawrzyńca
kategoria: ciasta
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: megunia
    Składniki:

  • 400g mąki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
  • 6-8 łyżek gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
  • olej
Przepis:

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać żółtka, śmietanę i spirytus. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, wyrabiając z nich ciasto. Nie powinno być zbyt twarde, w razie czego dodać odrobinę więcej śmietany.
Podzielić na 3 części, każdą kolejno rozwałkować, na cienkie ciasto (około 3mm). Następnie pokroić na skrawki, w kształcie prostokątów (o wymiarach około 3-4cm x 10cm). Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie wzdłuż, na około 6cm. Następnie jeden koniec przełożyć przez nacięcie (dziurkę), z czego otrzymamy kształtne faworki.
Do rondla lub głębokiej patelni, nalać trochę oleju, tak żeby faworki swobodnie pływały. Następnie na rozgrzany olej wrzucać przygotowane faworki. Smażyć na małym ogniu, jak wypłyną i będą lekko złociste, obrócić. Piec z każdej strony, na złoty kolor (około 1 minuty). Następnie wyciągnąć na talerz lub papierowy ręcznik. Gdy troszkę ostygną, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl