Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 stycznia 2018. Imieniny: Fabioli, Miły, Sebastiana
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 25 dag maki,
  • 4 dag cukru pudru,
  • 1 łyżka kopiasta tłuszczu,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka octu,
  • 10 dag śmietany,
  • szczypta soli,
  • 1/2 kg smalcu do smażenia,
  • 12 dag cukru pudru do posypania,
  • 1 paczka cukru waniliowego.
Przepis:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz, cukier puder, jaja, sól, ocet. Wszystkie składniki razem zagnieść i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być twarde jak na makaron. Następnie wynieść ciasto do zimnego miejsca na 1 godzinę i przykryć ściereczką, by nie obeschło. Tłuszcz rozgrzać w garnku lub na głębokiej patelni. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać nożem paski i formować faworki (każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie). Wrzucać je do gorącego tłuszczu i smażyć na złoty kolor. Do tłuszczu wkładać od czasu do czasu plasterek surowego ziemniaka. Wyjmować faworki widelcem, osączać z tłuszczu i posypywać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl