Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 listopada 2018. Imieniny: Amielii, Idalii, Leopolda
kategoria: zupy
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1/2 kg flaczków (żołądek wieprzowy)
  • gruba sól
  • ocet (6%)
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki glutasoli lub "Jarzynki" albo "Vegety"
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 1/2 dag suszonego serka sojowego tofu (dowolnie)
  • mała puszka orzechów gingko lub 5 dag migdałów bez łupinek
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych bez ciemnych łupinek
Przepis:

Usunąć tłuszcz z żołądka, mocno natrzeć solą z wierzchu i wewnątrz, wypłukać zimną wodą, następnie zakwaszoną i jeszcze raz czystą wodą. Czynności powtórzyę dwukrotnie. Dwanaście szklanek wody doprowadzię do wrzenia, włożyę oczyszczony żołądek gotowaę 3 min, odcedzię, płukaę pod bieżącą wodą aż bździe zimny. Pokrajaę w paski 1 1/2 x 6 cm. Włożyę do rondla, wlaę 3 szklanki wody, wino, sos sojowy, przyprawić solą, przyprawą i cukrem, dodaę namoczony serek sojowy pokrajany w paski, orzechy gingko lub migdały i orzeszki ziemne, przykryę doprowadzię do wrzenia. Dusię na małym ogniu przez 1/2 godz. Podawaę na gorąco, z ryżem lub świeżą bułeczką. Proporcje: dla 4 osób Uwaga! Zamiast serka sojowego i orzechów można dodaę 2-3 plasterki świeżego imbiru lub łyżeczkź imbiru w proszku, 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/4 - 1/2 łyżeczki chilli przed duszeniem.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl