Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 stycznia 2018. Imieniny: Fernandy, Jana, Rajmundy
kategoria: przekąski
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe lub cielęce
  • ziele angielskie
  • 30 dkg cielęciny lub chudej wieprzowiny
  • liść bobkowy
  • 10 dkg włoszczyzny (bez kapusty)
  • sól
  • 5 dkg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
Przepis:

Cebulę przepołowić, zrumienić na płycie.
Ogolone, starannie oczyszczone, porąbane i sparzone nóżki ugotować powoli.
Gdy nóżki są na pół ugotowane, dodać mięso i dalej powoli gotować; na koniec dodać warzyw, cebulę i przyprawy, wszystko ugotować bardzo miękko.
Wywar odcedzić, odjąć mięso od kości, pokrajać na małe kawałki, wymieszać mięso z wywarem, pieprzem i roztartym czosnkiem, wylać do formy dostosowanej wielkością do ilości galarety (rosół ma pokryć powierzchnię mięsa), ostudzić.
Gdy galareta zacznie krzepnąć, wymieszać ją do dna, aby mięso równomiernie rozmieścić wśród galarety.
Przed podaniem zebrać tłuszcz z powierzchni, galaretę wyłożyć na okrągły półmisek, pokrajać.
Podawać z octem lub cytryną, chrzanem z octu, ćwikłą.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~jolanta2010-02-12 11:30
prosty fajny przepis - mało pracy OK

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl