Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 października 2018. Imieniny: Edwarda, Marleny, Seweryna
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 2 kg jabłek (najlepiej niedojrzałych)
  • 1 kg cukru na 1 kg soku z jabłek
  • woda
Przepis:

Jabłka umyć, wykroić wszystkie uszkodzone części, pozostałe pokroić razem ze skórką i gniazdami nasiennymi na mniejsze kawałki i włożyć do rondla.
Na każdy 1 kg jabłek wlać 1/2 szklanki wody i gotować 30 - 40 minut, często mieszając, aż owoce całkowicie się rozgotują.
Następnie jabłka razem z płynem wlać do płóciennego woreczka. Woreczek zawiesić nad miską i zostawić na noc, aby ściekł sok. Soku nie należy wyciskać!!!, bo nie będzie klarowny!.

Do soku dodać cukier i gotować 30 minut w stalowym lub emaliowanym garnku, na małym ogniu, ciągle mieszając. Kropelkę soku wylewamy na porcelanowy talerzyk. Jeśli zakrzepnie tak, że można ją zdjąć w całości nożem, to gorący sok wlewamy cienką warstwą na półmisek i pozostawić do zakrzepnięcia.
Gdy zakrzepnie kroimy ją w sześciany, romby, prostokąty lub kwadraty i każdy kawałek obtaczamy w cukrze..

Możemy ją też wlać do foremek po czekoladkach lub do foremek na kostki lodu.
Jeśli chcemy galaretkę przechowywać dłużej, należy ją gorącą wlać do wyparzonych słoiczków, a gdy ostygnie zamknąć je.

Galaretka ta, ma kolor od jasnozłotego aż do ciemnoczerwonego w zależności od stopnia dojrzałości jabłek.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl