Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 czerwca 2018. Imieniny: Albina, Wandy, Zenona
kategoria: przekąski
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 kurczak
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pory
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Maggi w płynie
  • 7 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1 ½ litra wody
  • ½ puszki zielonego groszku
  • usiekana natka pietruszki
  • 4 jajka na twardo
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • pieprz mielony
  • sól
Przepis:

Ugotować mocny wywar z kurczaka, warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli (gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości).
Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić.
Odmierzyć 1 litr rosołu (tyle powinno zostać z gotowania), doprawić maggi, pieprzem mielonym, czosnkiem.

W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę, a potem rozpuścić ją w gorącym rosole.
Kurczaka obrać. Mięso drobno pokroić. Do filiżanek (miseczek lub pojemniczków) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką, usiekaną zieloną pietruszkę, mięso, zielony groszek, ćwiartki jajek na twardo. Zalać rosołem z żelatyną. Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.

Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek. Dekorować. Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl