Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 11 grudnia 2018. Imieniny: Biny, Damazego, Waldemara
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • sól - do smaku
  • woda
  • przyprawy ziołowe
  • sos sojowo-grzybowy
Przepis:

Ilość produktów uzależniona jest od ilości osób.
Przesianą wprost do miseczki mąkę mieszamy z odrobiną soli, przyprawami ziołowymi (oregano lub bazylia lub majeranek albo sos sojowo grzybowy) do smaku.
Dodajemy porcjami gorącą, ale nie za bardzo (by się nie poparzyć), wodę i zarabiamy ciasto.

Małą okrągłą foremką lub kieliszkiem o średnicy 4-4.5 cm wycinamy kółeczka.
Każde kółeczko z ciasta, składamy na pół i dwoma palcami zaciskamy, na środku półokręgu.
Drugą ręką dwoma palcami łapiemy ciasto od góry i dołu środka kółeczka wyginamy i zaciskamy.
W ten sposób powstaną nam kształtne uszka.

Gotujemy w wodzie lekko solonej i z dodatkiem oleju około 4 - 5 minut, od chwili wypłynięcia.
Podajemy do zupy grzybowej lub sosu grzybowego.
Można także podać z barszczem czerwonym i białą gotowaną fasolką.
Możemy je też podać w każdy dowolny dzień z dodatkiem sosów mięsnych, gulaszu mięsnego.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl