Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 stycznia 2018. Imieniny: Felicji, Roberta, Sławy
kategoria: potrawy mięsne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1,2-1,5 kg golonki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki oleju sojowego
  • 2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki smalcu
Przepis:

Golonkę umyć, oczyścić skórę.
Ostrym nożem ponacinać skórę w kratkę.
Z oleju, sosu sojowego, papryki, konfitury, pieprzu, majeranku zrobić pastę. Natrzeć nią mięso dobrze wcierając przyprawy w nacięcia i pod skórę. Zostawić na 12 godzin w lodówce.

Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim golonkę ze wszystkich stron, tak by się zarumieniła.
Garnek rzymski namoczyć na 15 minut. Ułożyć obsmażoną golonkę, podlać ½ szklanki wody. Włożyć liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, pokrojone w plastry cebulę, resztę marynaty, jabłko.
Wstawić garnek do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 100 stopni. Po osiągnięciu tej temperatury podkręcić na 180 stopni, a potem na 230. Piec 2,5 godziny.

Wyjąć golonkę z sosu. Sos można przetrzeć przez sito by zrobił się kremowy.
Golonkę przedzielić na porcje usuwając kość lub podać w całości.
Podawać z pieczywem, ziemniakami puree lub kluchami – jak kto lubi.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl