Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 11 grudnia 2018. Imieniny: Biny, Damazego, Waldemara
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 3 dag tłuszczu
  • 6 dag mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 1/2 jaja
  • sól
  • tłuszcz do smarowania blachy
Przepis:

Zagotować wodę z tłuszczem i solą w litrowym rondelku. Wsypać mąkę, odstawić, rozbić łyżką grudki mąki, ucierać na wolnym ogniu drewnianą, płaską łyżką. Gdy ciasto już przejrzyste i gęste, przełożyć je do miski. Do gorącego ciasta dodawać jaja, dobrze ucierając przez 20 minut. Przygotować blachę. Ukształtować na stolnicy posypanej mąką długi wałek, grubości małego palca, odkrawać małe kawałeczki, odrzucać wprost na blachę podsuniętą pod stolnicę (kawałki równomiernie rozmieścić na blasze; gdy część blachy jest już pokryta groszkiem, wysunąć spod stolnicy następne części blachy); groszek można też wyciskać szprycą wprost na blachę. Upiec na jasnozłoty kolor, wyłożyć na płytki talerz. Podawać do zup czystych (rosołu, zupy pomidorowej, selerowej).
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl