Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 stycznia 2018. Imieniny: Dominiki, Mateusza, Wincentego
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Kompot:
  • 40 dag soczystych, dojrzałych gruszek
  • 6 dag cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki miazgi surówkowej
  • Sos:
  • 1 żółtko
  • 1 jajo
  • 1 dag mąki ziemniaczanej
  • 4 dag cukru
  • 1/2 szklanki wrzącego mleka
  • 1/4 laski sproszkowanej wanilii
Przepis:

Gruszki obrać, przepołowić, wydrążyć łuskwinę. Zagotować syrop z cukru i wody i partiami ugotować gruszki do miękkości, przełożyć je do szklanej kompotierki, syrop wygotować. Zagotować mleko. Utrzeć jaja, cukier i mąkę, dodać wanilię. Do utartych jaj wlewać ostrożnie wrzące mleko, następnie wrzący syrop i ucierać na parze do gęstości śmietany. Sos mieszając ostudzić i zimnym sosem zalać gruszki, przybierać konfiturami z truskawek lub poziomek.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl