Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 27 kwietnia 2018. Imieniny: Sergiusza, Teofila, Zyty
kategoria: zupy
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 12 suszonych chińskich grzybów lub 16 pieczarek
  • 3 i 1/2 szklanki wywaru l
  • 1 cebula dymka lub mała cebula
  • 1 plasterek świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
Przepis:

Chińskie grzyby wypłukać, zalać 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody, odstawić na 20 min. Trzonki ściąć równo z brzegiem kapelusza, odrzucić. Pieczarki opłukać, trzonki odciąć od kapelusza (wykorzystać do innej potrawy). Chińskie grzyby włożyć do rondla, wlać wodę, w której moczono grzyby i wywar, dodać pozostałe składniki doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godz. Pieczarki zalać wywarem i szklanką wody, dodać cebulę, imbir, sos sojowy i przyprawy, gotować pod przykryciem przez 30 min. Wyjąć cebulę i imbir (świeży) przed podaniem.
Serwować na gorąco.
Proporcje: dla 4-5 osób
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl