Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 stycznia 2018. Imieniny: Agnieszki, Jarosława, Nory
kategoria: wołowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 1/4 kg rozbratla lub łopatki wolowej bez kości
  • 1/2 kg malej cebuli
  • 2 marchewki
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 1/4 łyżeczki anyżu lub włoskiego kopru
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziarenek pieprzu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 4 plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 cebule dymki pokrajane w 3 cm kawałki
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 4 szklanki wywaru l lub wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej łyżką wody
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)
Przepis:

Usunąć tłuszcz z mięsa, mięso pozostawić w jednym kawałku. Cebulę obrać (większe przeciąć na pół lub pokrajać w ćwiartki). Marchew pokrajać w grube plasterki, gotować min, odcedzić, osączyć, odstawić. Pieprz i anyż zawinąć w gazę (nie ciasno). Dwie łyżki oleju rozgrzać w garnku, wsypać cebulę, mieszając smażyć na złoty kolor, wybrać łyżką cedzakową, przełożyć na talerz. Włożyć mięso, zrumienić z obu stron, przełożyć do cedzaka, przelać wrzątkiem, aby usunąć olej. Garnek wymyć, osuszyć, wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać na dużym ogniu, dodać czosnek, imbir i cebul| dymkę, mieszając smażyć minutę. Wlać sos sojowy, wywar lub wodę, dodać cukier i wino, zagotowaę, włożyę miźso i zawiniątko z przyprawami, doprowadzię do wrzenia, zmniejszyę płomień, przykryę, gotowaę około 1 1/2 godz. lub do miźkkości miźsa. Wybraę miźso, odstawię, zebraę tłuszcz z sosu, dodaę cebulź i marchew, gotowaę na średnim ogniu 15 min. Powinna pozostać tylko szklanka sosu (w razie potrzeby gotować na dużym ogniu aż do wyparowania części płynu lub dodać gorącej wody). Mięso pokrajać w 3 cm kostkę, włożyć do garnka z warzywami, wlać rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną, mieszając doprowadzić do zagotowania. Skropić olejem sezamowym. Podawać na gorąco. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z ryżem, z dodatkiem zupy
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl