Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 października 2018. Imieniny: Edwarda, Marleny, Seweryna
kategoria: wołowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny lub cielźciny
  • pokrajanej w 1 i 1/2 cm. kostkź
  • 2 łyżki oleju jadalnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 mała cebula pokrajana w ćwiartki
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina lub wody
  • 1/2 łyżki pasty pomidorowej lub przetarty pomidor
  • 2 gałązki zielonej pietruszki
  • 1/2 listka laurowego
  • mały kawałek selera
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 szklanki rosołu lub wody z kostką rosołową
  • 1 duży ziemniak
  • 1 mały obrany kabaczek
  • 1 duże obrane jabłko
  • 1 duża gruszka obrana,
  • (wymienione jarzyny i owoce pokrajać w kostkę)
  • 1 łyżka rodzynków dowolnie)
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Przepis:

1. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć przez 15 min., często mieszając. Wyjąć cebulę, odstawić.
2. Mięso włożyć do rondla, smażyć do zrumienienia ze wszystkich stron.
3. Przełożyć cebulę do rondla z mięsem, wlać wino lub wodę i pastę pomidorową, zamieszać.
4. Białą nitką związać listek laurowy, gałązki pietruszki i seler, włożyć do rondla wraz z tymiankiem, solą i pieprzem, wlać rosół lub wodę z kostką rosołową. Przykryć i gotować na średnim ogniu przez godzinę.
5. Dodać ziemniaki i kabaczek, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem przez 30 min., aż mięso będzie miękkie.
6. Dodać jabłka, gruszki i rodzynki, dusić przez 10 min.
7. Doprawić solą i pieprzem.
8. Usunąć listek laurowy, pietruszkę i seler.
9. Gulasz posypać zieloną pietruszką, zamieszać.
10. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką wielojarzynową (pomidory, ogórki, sałata, cebula) w sosie winegret. .
Proporcje dla 45 osób.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl