Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 września 2018. Imieniny: Bogusława, Liwiusza, Tekli
kategoria: napoje
średnia ocena: 3.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 łyżeczka herbaty czarnej liściastej na osobę
  • 1 łyżeczka herbaty "Earl Grey" na osobę
  • wrzątek
  • mleko
  • cukier
Przepis:

Podgrzać czajniczek. Wsypać herbatę. Natychmiast zalać wrzątkiem w ilości 1/3 filiżanki. Po paru minutach dolać następne 1/3 filiżanki. W tym czasie ogrzać filiżanki i napełnić je do wysokości 1/3 mlekiem. Wlać herbatę. Cukier podawać osobno. Zawsze dolewać herbatę do mleka, nigdy odwrotnie.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
Babciagramolka2009-01-11 15:09
Witaj ! Zasada przy parzeniu herbaty (nie tylko po angielsku) jest taka, że na każdą osobę która będzie piła bierze się po 1 łyżeczce liściastej herbaty - jeśli parzy się w czajniczku więcej niż 3 porcje lub używa słabo naciągającej herbaty trzeba dodać 1 dodatkową łyżeczkę tzw "dla czajniczka"). Parzy się na raty tyloma filiżankami wrzątku ile będzie porcji (i znów powyżej 3 osób + 1/2 filiżanki wody więcej). Przy parzeniu herbaty po angielsku część wody zastępowana jest mlekiem. Wygląda to wtedy tak : 1 osoba -1 łyżeczka herbaty-2/3 filiżanki wody-1/3 filiżanki mleka 2 osoby- 2 łyżeczki herbaty-1 1/3 filiżanki wody- 2razy po 1/3 filiżanki mleka 3 osoby - 3 łyżeczki herbaty - 2 filiżanki wody- 3 razy po 1/3 filiżanki mleka 4 osoby - 4+1 łyżeczki herbaty - 2 2/3 filiżanki wody - 4 razy po 1/3 filiżanki mleka I tak dalej. Warto pamiętać by parzyć tylko tyle herbaty ile zostanie wypite na świeżo. Gdy herbata jest podawana w specjalnym dzbanku i wystygnie, powinno się zaparzyć nową. Jedynie przy herbacie pitej po rosyjsku parzy się osobno mocną esencję i ją gorącą nalewa do filiżanek, a potem uzupełnia osobno podanym wrzątkiem. Nie powinno się parzyć esencji na zapas - raz, że jest ona po ostygnięciu niesmaczna, a dwa to przy długim parzeniu do esencji wydzielają się duże ilości teiny i nie jest to specjalnie zdrowe. Przepraszam, że tak się rozpisałam, ale picie herbata w mojej rodzinie zawsze było celebrowane i lubię dobrze zaparzone herbaty. Pozdrawiam.
~arbatka2009-01-10 16:31
Słaby ze mnie matematyk, ale z przepisu wynika, że należy użyć 2 łyżeczki herbaty i 2/3 filiżanki wody na osobę. Rozumiem, ze w przypadku większej liczby degustatorow do zaparzenia herbaty uzywamy wiecej wody?

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl