![]() Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
|
ZAPROSZENIE wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 stycznia 2021. Imieniny: Arnolda, Dory, Pawła
|
Szukaj:
|
kategoria: potrawy z jaj średnia ocena: 5.00 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jajka na miękko
Przepis: Jajka włożyć do zimnej, osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 minuty 15 sekund. Wstawić pod zimną wodę. Odmianą jajek na miękko są tzw "Jajka po wiedeńsku". Są to jajka na miękko wyjęte ze skorupki i włożone do szklanki (miseczki, kubka) razem z łyżeczką masła, posolone i popieprzone. Rozmieszane. ![]()
oceń przepis :
wystaw komentarz :
komentarze :
~kokos2012-11-20 22:12 3 minuty nie wystarcza mysle ze 7, 8 jest optymalnie
~kawaler-po-30tce2012-08-17 14:18 A ja wkładam jajko do wrzącej wody na około 4 minuty, potem wyjmuję, wkładam do zimnej wody, wyjmuję i mam "na miękko". ~wls2011-12-17 08:53 pyszne ! dziękuję za ten przepis. w końcu wyszło jajo na miękko :) a po wiedeńsku...mmm palce lizać ! ~Tomek2010-08-21 10:22 Ja wkładam do wrzącej wody i gotuję jeszcze 3,5 minuty - tylko proszę pamiętać, że to przepis na lekko "glutowate" białko...Ja takie lubię i jem właśnie po wiedeńsku - łyżeczka masła, odrobina maggi, sól i pieprz. Do tego tost lub grzanka - pyszności :) Babciagramolka2009-04-28 22:46 Jajka na miękko to jajka w których żółtko jest luźne , a całe białko ścięte.Gwarantuję, że gotowane w ten sposób jajka nie mają luźnego białka (samodzielnie gotuję tak jajka jakieś 40 lat). Jajko gotowane 3 minuty może mieć żółtko już po brzegach ścięte.
Jajko ze skorupki wyjmuje się do miseczki przy jajkach po wiedeńsku (to taka odmiana jajek na miękko). ~Młoda2009-04-21 15:04 Nie trzeba solic wody!
A jajek nie trzeba całych ze skorupki wyjmować bo sie moze rozpasc!
A najlepiej po zagotowaniu grzac jeszcze 3 min bo białko bedzie sie rozlewac! |
![]() Najczęściej oglądane Najwyżej oceniane Ostatnio dodane
|
Regulamin | 2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl |