Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 czerwca 2018. Imieniny: Elżbiety, Marka, Pauli
kategoria: potrawy z jaj
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 kawałki masła (wielkości orzeszka każdy)
  • sól
  • pieprz mielony
Przepis:

Jajka zalać zimną osoloną (1 łyżeczką soli) wodą. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 minuty 15 sekund. Tak aby całe białko było ścięte, a żółtko luźne. Jajka wyjąć ze skorupek i włożyć do szklanki (miseczki, kubeczka).
Na gorące wrzucić masło tak by zaczęło się rozpuszczać. Posolić i popieprzyć. Delikatnie wymieszać. Białko powinno być w małych kawałkach, żółtko rozlane, a masło rozpuszczone.

Najlepiej podawać takie jajka w szklanym naczyniu. Są wtedy dekoracyjne. Podane w kubku czy w czymś innym kolorowym tracą na wyglądzie. Smakują tak samo ale przecież mówi się, że je się najpierw oczami. O wiele przyjemniej przystąpić do posiłku gdy potrawa ładnie się prezentuje.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl