Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2018. Imieniny: Bernarda, Sabiny, Samuela
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3/4 szkl kaszy jęczmiennej
  • 2 szkl wody
  • 10 dag pieczarek lub kilka suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • nasiona kopru
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 dag masła albo margaryny
  • 15 dużych liści z kapusty białej lub włoskiej
Przepis:

Kaszę jęczmienną ugotować na gęsto. Obrane ziem­niaki zetrzeć na drobnej tarce, wylać na sito i odcedzić.
Drobno pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć w oleju.

Do miski wyłożyć ziemniaki, dodać ugotowaną kaszę, cebulę z grzybami oraz przyprawy, po czym masę wymieszać. Można też dodać łyżkę przyprawy do zup w płynie.

Duże liście kapusty sparzyć, rozłożyć na stolnicy, skroić grube nerwy liściowe. Rozłożyć na nich przygotowane nadzienie, zwinąć gołąbki. Układać je na blasze wysmarowanej tłuszczem, skropić masłem lub margaryną i wstawić na pół godziny do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika.

Gołąbki podaje się z oddzielnie przygotowanym sosem pomidorowym lub grzybowym.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl