Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 14 listopada 2018. Imieniny: Emila, Laury, Rogera
kategoria: alkohole
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • 400 liści z wiśni
  • 2 litry wody
  • 1,5 kg owoców aronii
  • 1,5 kwasku cytrynowego
  • 2 kg cukru
  • 1 litr spirytusu
Przepis:

Liście dokładnie opłukać, umyć również owoce aronii. Liście i aronię zalać 2 litrami wody i gotować około 15 minut. Gdy przestygnie, tak żeby się nie poparzyć - powstały wywar przecedzić a liście z owocami lekko wycisnąć przez gazę.
Do uzyskanego wywaru dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, gotujemy mieszając do rozpuszczenia się cukru i kwasku. Studzimy.

(Ja studzę w ten sposób, że wstawiam uzyskany sok do większego garnka z zimną wodą).

Do chłodnego soku wlewamy spirytus, mieszamy i rozlewamy do butelek. Nadaje się do spożycia po wystygnięciu. Można je przyspieszyć wstawiając do lodówki.

Z takiej porcji otrzymujemy do 4 litrów nalewki. Na zdrowie!!!

Przepis w użyciu w mojej rodzinie od niepamiętnych czasów... odkąd poznano działanie aronii.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl