Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 czerwca 2018. Imieniny: Alicji, Alojzego, Rudolfa
kategoria: przekąski
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Kabaczek (około 1,20 kg)

    Na nadzienie:
  • 50 dag grzybów mieszanych
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 kajzerki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 6 dag tłuszczu
  • natka pietruszki
  • pomidor
  • pół szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
Przepis:

Oczyszczone grzyby bardzo drobno pokrajać, dodać cebulę, 2 dag tłuszczu, krótko podsmażyć, osolić, a następnie dusić około 20 minut.
Grzyby zestawić i wystudzić.

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
2 dag tłuszczu utrzeć z 2 żółtkami, dodać bułkę, rozetrzeć.
Do masy dołożyć grzyby, pieprz i natkę pietruszki, wymieszać, a na końcu dodać pianę ubitą z białek i ostrożnie razem połączyć.

Kabaczek obrać, pokrajać na krążki grubości około 5 cm, wydrążyć środek, pozostawiając z jednej strony cienką warstwę, aby stanowiła dno.
Kabaczek wewnątrz osolić, oprószyć pieprzem, nałożyć nadzienie (jeżeli jest zbyt rzadkie, dodać łyżkę tartej bułki).

Ułożyć w naczyniu, wlać kilka łyżek wody, przykryć i dusić. Do prawie miękkiej potrawy dodać obrany i drobno pokrajany pomidor, doprawić sos śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować.
Podając posypać obficie natką lub koprem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl