Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 25 kwietnia 2018. Imieniny: Jarosława, Marka, Wiki
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Przepis oryginalny
  • 1 duża cebula pokrajana w grube plastry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 6 łyżek oliwy
  • 45 dkg zmielonych włoskich orzechów
  • 1i3 szklanki rosołu
  • sól i pieprz do smaku
  • młoda kaczka lub kurczak podzielony na 8
  • części
  • 1/2 szklanki soku z granatów
  • sok z dwóch cytryn
  • 4 łyżki cukru
  • 1. Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać cebulę, kurkumę i smażyć na złoty kolor, przełożyć łyżką cedzakową do dużego garnka.
  • 2. Dodać orzechy, rosół doprawić solą i pieprzem, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 20 min., często mieszejąc.
  • 3. Wlać resztę oliwy na patelnię, smażyć kawałki kaczki lub kurczaka na złoty kolor. Przełożyć do garnka z orzechami.
  • 4. Mięso dokładnie wymieszać z sosem orzechowym i na płytce azbestowej dusić pod przykryciem przez godzinę, mieszając kilka razy.
  • 5. Zmieszać z cukrem sok z granatów i cytryn
  • 6. Usunąć nadmiar tłuszczu, wlać soki, zamieszać I dusić dalej przez 30 min.
  • 7. Doprawić solą i pieprzem.
  • 8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, obłożonym kawałkami kaczki lub kurczaka i polanym sosem, całość przybrać dwoma łyżkami posiekanych orzechów.
  • Proporcje dla 4 osób
  • Przepis naszej kuchni
  • 1 duża cebule drobno posiekana
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki masła
  • 1/ kaczki obrane( ze skóry, pokrajanej w małe
  • kawałki
  • 2 łyżki mąki
  • 20 dkg grubo posiekanych włoskich orzechów
  • 3 szklanki rosołu lub wody z kostką
  • rosołową
  • 3 szklanki soku z czarnych lub czerwonych
  • porzeczek
  • sól do smaku
  • sok z cytryny lub 4 łyżki soku z rabarbaru
  • mały obrany bakłażan lub kabaczek
  • 4 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • 1 /2 łyżeczki imbiru (dowolnie)
Przepis:

1. Cebulę, pieprz i kurkumę smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor, przełożyć łyżka cedzakową na talerz.
2. Dodać resztę masła, smażyć kaczkę aż będzie zrumieniona.
3. Kaczkę posypać mąką; dodać orzechy i smażyć przez 5 min. Wlać rosół lub wodę z rozpuszczoną kostką rosołową, soki z porzeczek, cytryny lub rabarbaru, doprawić solą, cukrem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, kilkakrotnie mieszając.
4. Pokrajać wzdłuż bakłażan (kabaczek) na 6 części, posolić, odstawić na 45 min., opłukać w zimnej wodzie, odcedzić, osuszyć.
5. Smażyć na gorącym oleju do zrumienienia.
6. Usmażony bakłażan położyć na kaczce i dusić pod przykryciem, aż potrawa będzie miękka i wytworzy się gęsty sos.
7. Doprawić imbirem, ostrożnie zamieszać i dusić jeszcze przez 5 min.
8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą.
Proporcje dla 2-3 osób
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl