Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 10 grudnia 2018. Imieniny: Danieli, Bohdana, Julii
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • świeża młoda kaczka (około 2 1/2 kg)
  • placki mandaryńskie
  • cebula dymka
  • świeży ogórek
  • sos śliwkowy lub hoisin
  • Płyn do smarowania:
  • łyżeczki soli
  • 5 łyżeczek czystej wódki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
Przepis:

Sprawioną kaczkę starannie wymyć. Wodę zagotować w dużym garnku; trzymając kaczkę za szyję, zanurzyć tuszkę we wrzątku, wyjąć, natychmiast osuszyć w czystej ściereczce, powiesić ptaka za szyję w przewiewnym, chłodnym miejscu, zostawić na noc. Włożyć do dużej miski. Cukier, wódkę, wodę i sól wymieszać, posmarować ptaka osłodzoną wodą, powiesić do wyschnięcia (smarować słodką wodą jeszcze 2 razy). Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C ułożyć kaczkę na ruszcie piekarnika leżącym na tacce, piec 20 minut, zmniejszyć płomień do temperatur 170 °C i piec 1 godz.; zwiększyć temperaturę do 200 °C, piec 20 min. Kaczka powinna być upieczona, a skórka - chrupiąca. Podczas pieczenia kaczki smażyć placki. Cebulę dymkę pokrajać w kawałki 5 cm, ogórek obrać, pokrajać w cienkie paski tej samej długości. Kaczkę wyjąć z piekarnika, po 3 min ściągnąć skórę í pokrajać ją na kawałki o wymiarach 3 x 4 cm, układać na gorącym półmisku; podobnie postąpić z mięsem, układając obok kawałków skórki lub na oddzielnym talerzu. Na stole ustawić miseczki z sosem, talerzyki z jarzynką oraz plackami. Każdy z gości smaruje placek sosem śliwkowym lub hoisin, kładzie mięso i kawałek skórki na placku, obkłada cebulą i ogórkiem, zawija 3 boki placka który teraz przypomina śpiwór. Placki z kaczką po pekińsku jada się palcami; po tej potrawie podaje się zupę ugotowaną na kaczych kostkach. Proporcje: dla 8 osób, kiedy podajemy inne potrawy
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl