Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2018. Imieniny: Emilii, Julinana, Konstancji
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • kaczka o wadze 2 kg
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki czystej wódki
  • 1 mała cebula pokrajana na 4 części
  • 2 plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kopru włoskiego lub anyżu
  • olej do smażenia
  • Ciasto:
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 4 łyżki oleju
  • Przyprawiona sól:
  • 1 łyżka soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta zmielonego kopru włoskiego lub anyżu
Przepis:

Łyżkę soli wsypać na suchą patelnię, dodać cynamon, pieprz i koper włoski, mieszając podgrzewać na małym ogniu 2 min, odstawić. Oczyszczoną kaczkę dokładnie wypłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, gotować 3 min, zebrać szumowiny. Wlać sos sojowy i alkohol, dodać sól, cebulę, imbir i przyprawy korzenne, przykryć zmniejszyć płomień, gotować aż mięso będzie bardzo miękkie (około 2 godz.). Przełożyć na talerz po odcedzeniu, pozostawić do wystudzenia. Ostrożnie usunąć kostki. Duże kawałki mięsa pokrajać na 2 części. Jaja roztrzepać w misce, ubijając stopniowo dodawać mąkę, wymieszać na jednolite ciasto, wlać 4 łyżki oleju, starannie połączyć z ciastem. Około 4 szklanek oleju wlać do rondla, rozgrzać na dużym ogniu (sprawdzić temperaturę oleju). Kawałki kaczki zanurzyć w cieście, kłaść na gorący olej i smażyć na złoty kolor (nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie). Osączyć z oleju, pokrajać na mniejsze kawałki, podawać od dzielnie z przyprawioną solą. Proporcje: dla 6-8 osób - na przystawkę
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl