Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 16 listopada 2018. Imieniny: Edmunda, Marii, Marka
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • młoda kaczka (2 kg)
  • 3 łyżki oleju 2
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 anyż gwiazdkowaty albo 1/2 łyżeczki anyżu lub kopru włoskiego
  • 1 1/4 kg pekińskiej lub włoskiej kapusty
  • 1/2 szklanki wywaru l
  • sól do smaku
  • 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 Łyżeczka oleju sezamowego (dowolnie)
  • Marynata:
  • łyżki soku ze świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki czystej wódki winiaku lub brandy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Sos do duszenia:
  • 2 szklanki wywaru l
  • 1 łyżka sosu ostrygowego lub sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
Przepis:

Kaczkę rozmrozić w lodówce. Usunąć widoczny tłuszcz przy otworze brzusznym i szyi. Mocno przycisnąć pierś kaczki tak, aby rozpłaszczyć ptaka. Wypłukać, osuszyć. Skórę nakłuć w kilku miejscach piersi i udek. Włożyć w dużą miskę. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć ptaka - z wierzchu i od wewnątrz, pozostawić w temperaturze pokojowej przez 6-8 godz. obracając kilkakrotnie. Osączyć kaczkę, resztę marynaty odstawić. Dwie łyżki oleju wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na dużym ogniu, włożyć kaczkę, zmniejszyć płomień, zrumienić ze wszystkich stron na średnim ogniu. Sos do duszenia zamieszać, wlać do małej brytfanny, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Włożyć kaczkę, zagotowac, dodać odstawioną marynatę, czosnek, cebulę i anyż lub koper włoski. Brytfannę przykryć, zmniejszyć płomień, dusić 1 1/2 - 2 godz. na wolnym ogniu. Kaczka powinna byę bardzo miękka. Liście kapusty pekińskiej wypłukać, pokroię w paski szerokości 6 cm. Wyciąć głąb z kapusty włoskiej, podzielić ją na 4 czźści, pokrajać w szerokie paski. Kapustę zalać 1/2 szklanki wywaru, gotować do miękkości, osolić do smaku, odcedzić. Gorącą kaczkę przełożyć na półmisek, trzymać w cieple, sos przecedzić. Kapustę zalać sosem spod kaczki, zagotować, zmniejszyć płomień. Trzymając garnek na małym ogniu wybrać kapustę łyżką cedzakową, ułożyć po bokach kaczki. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić łyżką wody, mieszając sos w garnku wlać mąkę z wodą, mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku, dodać olej sezamowy, sojowy, zamieszać. Polać kaczkę i kapustę. Podawać potrawę na gorąco. Proporcje: dla 4-6 osób - z ryżem lub na 10 -12 porcji na przyjęciu, kiedy podajemy inne potrawy
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl