Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 czerwca 2018. Imieniny: Gerwazego, Protazego, Sylwii
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 50 dag niedużych tuszek kalmarów
  • 20 dag filetów rybnych
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • 6 dag tłuszczu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju aromatyzowanego (olej zlany z liści bazylii
  • estragonu i majeranku)
  • 1 marchew
  • sól i pieprz do smaku
Przepis:

Kalmary sparzyć, ściągnąć skórę, umyć i na godzinę przed gotowaniem włożyć do marynaty z rozcieńczonego wodą wina (zastępczo można użyć wodę z octem winnym), oleju i oczyszczonej, startej na tarce marchwi. Filety rybne posiekać, dodać utartą cebulę i odciśniętą z miękką bułkę. Wymieszać z posiekanymi 2 ząbkami czosnku, natką pietruszki, żółtkiem, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wyrobić. Kalmary wyjąć z zalewy, napełnić przygotowanym farszem, wyloty spiąć szpilkami. W szybkowarze rozgrzać tłuszcz, obrumienić na nim nafaszerowane tuszki, wlać marynatę, w której moczyły się kalmary, wrzucić 2 pozostałe ząbki czosnku w całości, posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, polać kalmary aromatyzowanym olejem roztartym z wyjętymi z potrawy ząbkami czosnku i jeszcze gotować około 5 minut dla odparowania sosu.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl