Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 26 kwietnia 2018. Imieniny: Marii, Marzeny, Ryszarda
kategoria: przekąski
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Kanapki mieszane przygotowuje się z różnego rodzaju pieczywa (bułka, chleb pytlowy, razowy lub sitkowy), o rozmaitej wielkości i kształcie. Podawać je można zarówno jako jedyną przekąskę, jak i w zestawieniu z innymi przekąskami. Można je przygotować w postaci jedno- lub wieloskładnikowych kanapek; wykonanie tych ostatnich jest bardzo pracochłonne. Składniki główne i dodatkowe kanapek mieszanych, a także przybranie półmisków, na których są podawane, dobiera się zależnie od pory roku, wykorzystując różnorodne sezonowe produkty i nowalijki. Przepisy ujęte są w grupy zależnie od użytych składników; przygotowanie pieczywa podano przy poszczególnych grupach. Z podanych składników otrzymuje się 8 kanapek o wielkości zależnej od rodzaju pieczywa. Najlepiej przygotować je w trzech odmianach. Kanapki mieszane podaje się na prostokątnej tacy lub płaskim długim półmisku, układając je odmianami w rzędy. Miejsca między rzędami dekoruje się: przy kanapkach wiosennych - zieloną sałatą lub nacią pietruszki, przy letnich- sałatą i papryką, przy jesiennych - sałatą, papryką lub paskami czerwonej papryki, a przy kanapkach zimowych można m. in. wykorzystać jarmuż. Kanapki na chlebie pytlowym, razowym lub sitkowym, które stanowią odrębną grupę, można podać przybrane każdym z sezonowych produktów, dostosowanym do składnika głównego.
  •  
  • Przygotowanie bułki pod kanapki wiosenne
  • bułka paryska (40 dag)
  • 7.5-10 dag masła
  • nać pietruszki (listki zielonej sałaty)
Przepis:

Skórkę z bułki otrzeć na tarce, nadając bułce kształt o przekroju owalnym (średnica 6-7 cm). Oba końce odciąć ostrym nożem, a część środkową długości 18-24 cm pokrajać w poprzek na 24 kromki jednakowej grubości i posmarować masłem. Każde 8 kromek, dobranych według wielkości (wykrajane ze środka bułki są zwykle nieco większe), obłożyć jedną z trzech podanych niżej odmian składników.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl